U sklopu projekta GUSTI – Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy, Regionalna agencija DUNEA, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Putniković, organizirala je dvodnevnu edukativnu radionicu namijenjenu vinarima, sommelierima i djelatnicima vinskih kušaonica s područja Pelješca.
Radionica pod vodstvom certificirane sommelierke Ksenije Matić održala se 21. i 22. srpnja u sklopu manifestacije Dani Sv. Ane, u prostoru Doma vinarske tradicije u Putnikoviću. Edukacija je obuhvatila kombinaciju stručnih predavanja i interaktivnog praktičnog rada, usmjerenu na jačanje znanja o vinskom marketingu, brendiranju te razvoju komunikacijskih i prezentacijskih vještina.
Sudionici su kroz teorijski dio dobili pregled najvažnijih svjetskih vinskih regija i sorti, s posebnim naglaskom na hrvatske autohtone sorte, dok je praktični segment uključivao kušanje vina, kako internacionalnih sorti domaćih proizvođača, tako i lokalnih bijelih, crnih, rose, pjenušavih i slatkih vina. Također su obrađene teme dekantiranja, prezentacije vina, kao i osnova sljubljivanja hrane i vina.
Radionica doprinosi jačanju kvalitete eno-turističke ponude Pelješca, te osnažuje ulogu lokalnih vinarija i kušaonica kao ključnih točaka eno-gastro ponude regije, a dio je šireg seta projektnih aktivnosti koje se provode na području Dubrovačko-neretvanske županije. Projektom GUSTI identificira se, valorizira i promiče gastro turizam kao nematerijalna kulturna baština u ruralnim regijama Hrvatske i Italije. Aktivnosti uključuju uspostavu nove tematske turističke staze na otoku Mljetu u sklopu krovnog projekta Rural Dubrovnik Neretva, kao i revitalizaciju oznake Hrvatski otočni proizvod kroz istraživanje tržišta, organizaciju sajma lokalnih otočnih proizvoda te izradu smjernica daljnjeg razvoja.
Također, projekt predviđa nabavu suvremene digitalne opreme za Općinu Ston a za potrebe Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću, kao i organizaciju niza radionica za projektne dionike kako bi se dodatno osnažila lokalna proizvodnja i socijalna uključenost. U završnoj fazi projekta planira se i organiziranje međunarodne konferencije na temu eno-gastronomskog turizma, koja će se održati u Dubrovniku.
Projekt je prijavljen i ugovoren kroz poziv Programa prekogranične suradnje Italija–Hrvatska 2021.-2027, a vrijedan je 2.624.530,01 EUR, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 80%. Za Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu agenciju DUNEA osiguran je iznos od 329.850,00 EUR.
http://www.dunea.hr/novosti/2842-strucna-radionica-za-vinare-i-sommeliere-jacanje-eno-turizma-kroz-projekt-gusti#sigProId87d8343a78