U sklopu projekta GUSTI – Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy, u petak 03. listopada 2025. u Velikom Kaštiu u Stonu, održana je kulinarska radionica pod nazivom "Slatka baština Pelješca“.
Radionicu u organizaciji Regionalne agencije DUNEA proveo je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik. Stručna učiteljica kuharstva i slastičarstva Marija Bazdan zajedno s učenicima, posjetiteljima je pokazala postupak pripreme autentičnog pelješkog deserta, tradicionalne torte od makarula.
Događaj je okupio brojne posjetitelje i zaljubljenike u kulinarstvo, a kroz praktičan prikaz pripreme tradicionalnog recepta dodatno je naglašena važnost očuvanja gastronomske baštine Pelješca. Na ovaj način projekt GUSTI povezuje lokalnu zajednicu, posjetitelje i obrazovne institucije te promiče održivi turizam temeljen na autentičnim pričama i okusima našeg kraja.
Radionica "Slatka baština Pelješca" održana je u sklopu Festivala plavog raka - Od mora do stola, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ uz podršku Općine Ston i Turističke zajednice Općine Ston.
Bogat festivalski program, uz sudjelovanje renomiranih kuhara poput Davida Skoke, posjetiteljima je pružio priliku za upoznavanje inovativnih gastronomskih pristupa te za stvaranje novih vrijednosti spajanjem tradicije i suvremenih kulinarskih trendova. Velik interes javnosti potvrđen je i praćenjem događaja od strane nacionalnih i regionalnih medija, čime je dodatno istaknuta važnost očuvanja i promocije nematerijalne kulturne baštine. Festivalski program zaključen je nastupom Klape Kaše koji je upotpunio atmosferu događanja.
http://www.dunea.hr/novosti/2866-gusti-tradicionalni-okusi-peljesca-na-radionici-u-stonu#sigProIdfda6bf4aa6