Koliko su ekološki osviještene žene, a koliko muškarci?

UV Firenza

U sklopu projekta URBAN-WASTE (Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima) financiranog kroz program HORIZON 2020, 14. prosinca 2016. održao se partnerski sastanak u Firenci. Sastanku su kao predstavnici pilot područja Dubrovačko-neretvanske županije, prisustvovali voditeljica projekta Iva Pozniak u ime Regionalne razvojne agencije DUNEA-e te pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, promet i veze Dubrovačko-neretvanske županije Miho Baće.
Ujedno je organizirana radionica za zajedničko učenje na temu rodne osjetljivosti u gospodarenju otpadom. Prema osnovnim postavkama programa HORIZON 2020, nužno je osigurati rodnu ravnotežu u projektnim timovima te prikazati rodnu perspektivu u strategijama koje se izrađuju kroz projekt. Zajedničko učenje vodila je prof. Susan Buckingham, međunarodna stručnjakinja za pitanja ravnopravnosti spolova, s posebnim naglaskom na rodnu osjetljivost u problematici okoliša. Prof. Buckingham je član grupe „EU COST Action network genderSTE“ kroz koju je razvila obuku na temu ravnopravnosti spolova u području istraživanja. Zanimljivo je spomenuti kako, prema njenom istraživanju, 45 % žena i 40 % muškaraca vjeruje da može doprinijeti zaštiti okoliša, također 56 % žena je poduzelo određene ekološki osviještene mjere dok je isto učinilo samo 30 % muškaraca. Međutim, čak 64 % muškaraca se smatra dobro informiranim na temu zaštite okoliša dok je postotak žena koje misle isto nešto niži, točnije 60 %.
Projekt URBAN-WASTE bavi se problematikom prevencije i upravljanja otpadom u gradovima s visokom stopom turizma, a cilj je smanjenje proizvodnje otpada, poboljšanje gospodarenja komunalnim otpadom te ponovno uvođenje otpada kao resursa u urbane tokove. URBAN-WASTE će provesti metaboličku analizu, kvantificirajući protok materijala koji prolaze kroz pilot područja te prikupljati mišljenja stručnjaka koji se bave gospodarenjem otpada, stanovnika koji rade u sektoru turizma i turista kako bi se došlo do zaključaka na koji način turističke aktivnosti utječu na proizvodnju i upravljanje otpadom na 11 pilot lokacija diljem Europe, među kojima je i naša Županija.

 

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik

Pratite nas na:

 

Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem