CEKOM prošao u drugi krug

CekomAgrumi

Centar kompetencije za agrume, prijavljen na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u pred-odabiru je prošao u drugi krug te je upisan u Listu prijavitelja koji se imaju pravo javiti na ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za Podršku razvoju Centara kompetencije.
Prijavu je pripremala Regionalna razvojna agencija DUNEA, sukladno Javnom pozivu za iskaz interesa, i ujedno koordinirala suradnju među projektnim partnerima. U tu je svrhu Dubrovačko-neretvanska županija, zajedno s jedinicama lokalne samouprave s područja Neretve, osnovala firmu Agrum Neretva d.o.o., koja je nositelj projekta. U projektu, uz javnu upravu, sudjeluju i znanstvene institucije te poduzetnici.
S obzirom na rastući trend, ali i trenutačnu situaciju u proizvodnji mandarina, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odlučeno je kako će se razvijati Centar kompetencije za agrume, što će doprinijeti razvoju ove grane, uvesti red u sektor i dalje ga strateški razvijati.
Okvirna vrijednost cjelokupnog projekta, uključujući izgradnju i opremanje zgrade te poduzetničke projekte, iznosi oko 14 milijuna kuna. Posredstvom CEKOM-a za agrume svim poduzetnicima uključenima u ovu granu poljoprivrede (proizvođači, rasadničari, otkupljivači i prerađivači) bit će dostupnije znanstvene institucije, a njegovim smještajem u Opuzenu nastojalo im se i fizički približiti.
Prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., ovim programom će na raspolaganju biti 105 milijuna eura. Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija.
Dubrovačko-neretvanska županija i DUNEA kroz CEKOM za agrume rade i na aktivnosti Programa razvoja brenda ''Neretvanska mandarina'', koja je zaštićena i oznakom izvornosti na razini EU. To je prepoznao i Upravni odbor Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora koji je ovu aktivnost, natječajem za projekte od nacionalnog interesa, sufinancirao s iznosom od 23.300 kuna.

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.