Pametne kante za otpad

UrbanWSantander1

Partnerski sastanak projekta URBAN-WASTE, paralaleno sa zajedničkim učenjem i panel diskusijom na temu korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u sektoru upravljanja otpadom, održan je 15. i 16. ožujka 2017. u Santanderu, u Španjolskoj. Sastanku je u ime DUNEA-e prisustvovala voditeljica projekta Iva Pozniak, zajedno s projektnim partnerima i predstavnicima 11 pilot područja, među kojima je i Dubrovačko-neretvanska županija.
Prvog dana sastanaka sudionici su imali priliku vidjeti primjer dobre prakse u gradu Santander, gdje se koriste otpadne kante s posebnim senzorima koji javljaju popunjenost pojedine kante. Osim toga, ICT tehnologijom mjeri se i efikasnost rada svakog zaposlenika tvrtke koja upravlja otpadom. Posebno je bilo zanimljivo vidjeti tzv. pneumatski sustav prikupljanja i selektiranja otpada koji je trenutno uveden za 264 selekcijske kante za otpatke s najdužom cijevi dugom 2 km. Sustav kontinuirano procesuira otpad prema posebno formiranom softverskom programu i cijevima automatski odvodi u prikupni centar.

UrbanWSantander3
Drugog dana sastanka sudionici su imali priliku poslušati europske ICT stručnjake koji uvode i usavršavaju tehnologiju "inteligentnih kanti za otpad", Begona Castano Escalante (ASCAN & GEASER) iz grada domaćina te Jose A. Morales (Wellnes telecom) iz Španjolske i Paulo Rodriguez (LIPOR) iz Portugala. Panel diskusiju koordinirao je predstavnik partnera ACR+, Erneszt Kovács. Predstavljene su različite prakse, tipovi senzora, kodova i softverskih programa bezbrojnih mogućnosti za poboljšanje gospodarenja otpadom. Za primjer bi izdvojili Portugal, gdje je u pojedinim gradovima uvedeno bacanje otpada u "inteligentne kante" s osobnom iskaznicom, na taj način se odmah bilježi količina i selektiranost otpada svakog pojednica i njegove obitelji.

UrbanWSantander2

Trenutno je u sklopu URBAN-WASTE projekta u organizaciji diseminacijska konferencija. Svi zainteresirani građani Dubrovačko-neretvanske županije koji se bave turizmom i/ili su uključeni u ekološke udruge koje se bave pitanjima i problemima otpada, ili se direktno bave poslom selektiranja i prikupljanja otpada, dobrodošli su da se pridruže u projektnu zajednicu prakse (community of practice). Uskoro više o tome, a do tada se slobodno obratite na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon br. 020 638 453 za više informacija.
facebook page: www.facebook.com/urbanwaste
web page: www.urban-waste.eu

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem