Obnova starih neretvanskih sela u turističke svrhe

NeretvaCoevolve1

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić susreo se u Općini Slivno na radnom sastanku s gradonačelnicima i načelnicima iz doline Neretve. Razgovaralo se o studiji obnove sela zagorskog dijela Neretve, koja se izrađuje u sklopu EU projekta CO-EVOLVE  te o projektu navodnjavanja Neretve i prevodnica na Neretvi. Sudjelovale su i zamjenica župana Žaklina Marević te direktorica Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije Melanija Milić.

Kroz EU projekt ćemo raditi na očuvanju ambijenta u neretvanskim selima, čuvati baštinu napuštenih sela i iskoristiti ga za kuće za odmor i seoski turizam. Također, imamo zadaću pomiriti sjajan projekt navodnjavanja Neretve s održanjem plovnog puta do Metkovića - kazao je župan Dobroslavić.
Projekt CO-EVOLVE, kojeg na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, financirat će izradu dokumenta koji će dati plan upravljanja i plan održivog razvoja turizma za područje delte Neretve kao područja s izuzetnim turističkim potencijalom. Ovaj dokument zamišljen je kao nastavak na Plan razvoja turizma klastera Neretva 2015. – 2025., izrađenog od strane Hrvatskog Instituta za turizam, koji je dao ekonomsku podlogu za održivi razvoj na području doline Neretve dok bi dokument koji se planira izraditi kroz projekt CO-EVOLVE dao plansko-urbanističku i konzervatorsku podlogu za konkretni i planski održivi razvoj turizma s naglaskom na ruralna područja koja bi se promovirala kroz neprocjenjive atrakcije prirodne baštine.

NeretvaCoevolve2

Kako je prilikom prezentacije naglasila Marina Oreb, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, koje je stručno tijelo u ovom procesu, planiranom Studijom će se prepoznati vrijednosti pojedinih sela u području Neretve, utvrditi metoda integralnog pristupa analizi i vrednovanju te obnovi na načelima održivog razvoja (ekonomska, ekološka, socijalna i kulturna održivost). Potrebno je također raditi s lokalnim stanovništvom na podizanju svijesti o vrijednosti tradicijske arhitekture i potrebi kvalitetne obnove u duhu tradicije. Na ovaj će se način izraditi kvalitetna podloga za potrebe prostorno planske dokumentacije u svrhu izrade odredbi za obnovu i revitalizaciju tradicijskih naselja. Krajnji su cilj smjernice za širenje naselja, arhitektonsko oblikovanje, uređivanje javnoga prostora te uređivanje i obnova tradicijskih agrikulturnih krajobraznih uzoraka u okruženju.
Participativni pristup potrebno je omogućiti u svim etapama, uključujući lokalnu samoupravu, stanovnike i ostale korisnike prostora. Lokalno djelovanje izuzetno je važno pri usklađivanju interesa zajednice u definiranju koncepta razvoja, ali i za očuvanje same baštine, pa je stanovništvo potrebno osnažiti u smislu edukacije i stručne pomoći u uređivanju vlastitoga životnog prostora nudeći mu prihvatljive modele revitalizacije.
Projekt CO-EVOLVE, financiran iz Transnacionalnog programa Mediteran Europske unije, fokusiran je na obalna područja s visokim turističkim potencijalom s ciljem promicanja suradnje čovjeka i prirode, temeljeno na analizama ovog prostora. Pilot područje u ovom projektu obuhvaća prostor delte Neretve.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.