Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu 2018.

SvVlaho2018

Po uzoru na Festu Sv. Vlaha u Gradu, ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku potpisan od strane ovogodišnjih festanjula Ivice Sršena i Boža Butigana. Započela je tako, 28. siječnja 2018., Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu, koju već petu godinu zaredom organiziraju Predstavnički ured Dubrovačko–neretvanske županije i Matica Hrvatska Bruxelles, u suradnji sa predstavništvom HGK, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji.

SvVlaho2018c

Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju. Barjak Sv. Vlaha i hrvatsku zastavu na otvaranju su nosili Tonći Duplica i Jozo Bonačić. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan pročitao pismo dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha.

SvVlaho2018b

Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna Večera od Kandelore u restoranu Vinograd. Uz tradicionalne dubrovačke specijalitete, proslavu je uveličao i nastup klape „Kaše“.
Ovogodišnju Festu u Bruxellesu posjetila je i delegacija iz Dubrovačko-neretvanske županije, predvođena županom Nikolom Dobroslavićem i zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom.

SvVlaho2018a

U sklopu Feste u Bruxellesu, 29 siječnja, održat će se predavanje ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać na temu „Sv. Vlaho i Dubrovnik“ te otvaranje „Dubrovačke vinske setemane“ uz klapu Kaše u vinskom baru Bois Tranquille kojeg vodi Dubrovčanin Davor Vnučec.
Partneri Feste sv. Vlaha u Bruxellesu su Ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, TZ Grada Dubrovnika i TZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem