Javna tribina o potencijalu kulturne baštine za gospodarski razvoj

Javna tribina Ston 1

Javna tribina Zalog povijesti za budućnost - važnost očuvanja kulturne baštine i njenih potencijala za gospodarski razvoj održana je u tvrđavi Kaštio u Stonu 29. svibnja u sklopu projekta Povijest na zrnu soli. Na tribini su sudjelovali Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti i član Udruge Kinookus, prof. Josip Žuvela i Ivo Klaić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije.

 - Treba imati na umu kako je svaka kulturna baština smještena u prirodnu baštinu. Isto tako, uz sva dosadašnja istraživanja, baština je nedovoljno poznata i o njoj se nikad ne može dovoljno govoriti - konstatirao je u uvodnom dijelu Ivan Viđen. Istaknuo je kako je ukupan napredak Pelješca izniman, pozdravio obnovu i označavanje Napoleonovog puta, rad vinara na prepoznatljivosti peljeških vina, suradnju Općine, Župe i ostalih subjekata, no dodao i kako postoji prostor za napredak budući da npr. ne postoji ozbiljan turistički vodič Pelješca. Viđen je napomenuo kako promjene koje se rade trebaju biti u funkciji mjesta i stanovnika Pelješca, a ne samo turista.

Kao poveznicu na predavanje profesora Josipa Žuvele Gastronomska tradicija kao razvoj ugostiteljstva i suvremenih trendova u prehrani Viđen je kazao kako gastro ponude nema bez prave proizvodnje te ako nema lokalnih sastojaka, tradicionalna jela ne mogu biti autentična. Žuvela je predstavio osnovne namirnice Pelješca, ribu, maslinovo ulje, vino, morske plodove, iste one koje pripadaju mediteranskoj prehrani, a koja je 2013. godine upisana u UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Ivo Klaić je izrazio zadovoljstvo što se mladi na Pelješcu vraćaju tradicionalnim poslovima kao što je uzgoj kamenica, aktivnosti koja je neupitno dio kulturne baštine. Istaknuo je kako Županija potiče i sudjeluje u projektima koji za cilj imaju održivi razvoj kroz valorizaciju kulturne baštine, a sve u interesu lokalnog stanovništva.

Javnu tribinu organizirala je Općina Ston u sklopu projekta Povijest na zrnu soli financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjeluju Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem