Održan okrugli stol o projektu Bluemed u sklopu Europskog dana suradnje

IMG 5205

Okrugli stol „Bluemed – od europske suradnje do lokalne zajednice“ održao se 28. rujna u vijećnici Općine Konavle u Cavtatu u organizaciji Regionalne agencije DUNEA u sklopu Europskog dana suradnje. Na njemu su sudjelovali arheolog dr. sc. Domagoj Perkić iz Arheološkog muzeja Dubrovnik i Jelena Beželj iz Muzeja i galerija Konavala, Stjepan Rezo iz Regionalne agencije DUNEA te Goulas Apostolis, predstavnik Regionalne razvojne ustanove Regije Tesalija iz Grčke.

Europski dan suradnje organizira se s ciljem promocije međunarodnih projekata programa INTERREG, njihovih aktivnosti koje povezuju europske organizacije, regije i stanovnike. Regionalna razvojna agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA provodi projekte iz spomenutog programa kako bi s partnerima iz drugih zemalja kroz razmjenu iskustva i realizacijom konkretnih aktivnosti doprinijela rješavanju lokalnih pitanja i promociji Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj okruglog stola bio je predstaviti projekt Bluemed - Planiranje/ispitivanje/upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana, suradnju između hrvatskih, španjolskih, grčkih, talijanskih i ciparskih partnera, značaj projekta za lokalnu zajednicu, kao i kulturno bogatstvo koje se krije ispod površine Jadrana.

Više o projektu i međunarodnoj suradnji rekao je Goulas Apostolis, predstavnik Regionalne razvojne ustanove Regije Tesalija iz Grčke koji su vodeći partner, dio projekta koji se provodi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, konkretnije u Općini Konavle predstavio je Stjepan Rezo iz Regionalne agencije DUNEA, dok su o arheološkim nalazima govoriti dr. sc. Domagoj Perkić, Arheološkog muzeja Dubrovnik, a o njihovoj interpretaciji u Muzeju Jelena Beželj iz Muzeja i galerija Konavala. Na okruglom stolu sudjelovao je i Frano Herendija, direktor TZ Konavle koji je pozdravio suradnju u realizaciji projekta BLUEMED ali i budućih EU projekata koji doprinose promociji Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Konavle. Okrugli stol moderirala je Olja Trković iz Regionalne agencije DUNEA.

Zajednički izazov zemalja Mediterana je arheološko bogatstvo koje se nalazi ispod površine mora i valorizacija kao i prezentacija na kopnu. U sklopu projekta BLUEMED četiri pilot područja u Italiji, Grčkoj i Hrvatskoj, upravo u cavtatskom podmorju, bit će istražena, ispitana i organizirana kao podvodni muzeji uz promociju u sklopu postojećih muzeja. Tako će u Muzeju u Prodvorju biti uređena multimedijalna prostorija koja će posjetiteljima predstaviti podmorsko bogatstvo. Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna odnosno 2.377.916,65 eura.

fsdfc

MEDloga

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem