Najava predavanja "Izvangradske fortifikacije na teritoriju Dubrovačke Republike"

DJI 0019

Hrvatski restauratorski zavod organizira predavanje Ivana Viđena „Izvangradske fortifikacije na teritoriju Dubrovačke Republike” u srijedu, 8. svibnja 2019. godine u 19 sati, u predavaonici br. 60 dubrovačkog Sveučilišnog kampusa, Branitelja Dubrovnika 41.

Predavanje će se održati u sklopu edukativnih aktivnosti za javnost koje organizira Hrvatski restauratorski zavod unutar projekta “Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s deset partnera. Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije „Priprema i provedba integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine“.

Osim spektakularnih gradskih zidina, stari su Dubrovčani diljem svojega teritorija gradili različite vrste utvrđenja kako bi se zaštitili od svakovrsnih opasnosti. Osim države (npr. utvrde Sokol u Konavlima), utvrđenja su gradile mjesne samouprave i bratovštine (kao Kaštio na Lopudu, Prožura na Mljetu ili Sv. Duh na Šipanu) te crkvene ustanove (npr. uz benediktinski samostan u Pakljeni na Šipanu), ali i pojedine obitelji. Veličina, raspored i kvaliteta tih utvrđenja variraju, kao i stupanj očuvanosti do današnjega vremena. Element sigurnosti u planiranju izvangradskoga područja i višestoljetnome kultiviranju krajolika bio je iznimno važan, a to se danas često gubi iz vida. Iako su mnoge javne i privatne fortifikacije s vremenom nestale ili su pregrađene, još uvijek ih ima dovoljno da na temelju njih steknemo dojam kako su Dubrovčani promišljali prostor na teritoriju Republike. Budući da je jedina do danas relevantna literatura o tim izvangradskim utvrđenjima nastala iz pera povjesničara i konzervatora Lukše Beritića (1889.-1969.), ovo je predavanje i svojevrsni hommage njegovu djelu u povodu 50. obljetnice njegove smrti.

Pozivnica

logotipi vidljivost

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.