Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik

enegob

Završena je energetska obnova zgrade Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik čijom uspješnom provedbom se pridonijelo značajnom smanjenju energetskih potreba i toplinskih gubitaka zgrade škole, te su se osigurale financijske uštede i poboljšali uvjeti rada u školi za nastavnike i učenike.

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i v.d. pročelnicom za društvene djelatnosti Jelenom Dadić obišao je školu te je ovom prilikom istaknuo kako je Obrtnička i tehnička škola primjer dobrog iskorištavanja sredstava iz EU fondova te dodao kako će radovi energetske obnove uskoro početi i na OŠ Gruda.

Regionalna agencije DUNEA početkom 2017. godine u suradnji s navedenim školama uspješno je prijavila projektni prijedlog na Poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.004.112,03 kuna. Vrijednost građevinskih radova koji su odrađeni iznosi 2.625.936,25 kuna. S 37 posto udjela projekt je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoj i fondova EU s 31 posto, a 32 posto financirala je Dubrovačko-neretvanska županija.

Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole, Dinko Mandić zahvalio je Županiji na podršci u ovom zahtjevnom projektu. Istaknuo je kako je uz pomoć, v.d. pročelnika Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Mara Hađije te višeg stručnog suradnika za pripremu i provedbu EU projekata Regionalne agencije DUNEA Luka Srhoja, projekt uspješno priveden kraju te kako je tako stečeno neprocjenjivo iskustvo.

Projektom su završeni građevinski radovi ugradnje toplinske izolacije na ovojnicu zgrade, omogućeno je korištenje solarne energije za pripremu potrošnje tople vode te je postavljen nosač za buduću solarnu elektranu snage do 15 kw čija se nabavka planira sufinancirati također iz EU fondova uz pomoć Regionalne agencije DUNEA.

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja štetnih plinova, čime se podiže razina svijesti o potrebi racionalnog korištenja energije i zaštite okoliša, te se potiče korištenje obnovljivih izvora energije. Dodatnu vrijednost projektu daje i činjenica da će se ugrađeni sustavi koristit i u nastavnom procesu za učenike različitih struka škole.

”Također, nedavno su sklopljena i dva nova ugovora ove vrste, za energetsku obnovu OŠ u Metkoviću i OŠ u Staševici, kao i Doma za starije osobe u Vela Luci. Vrijednost svih projekata energetske obnove javnih zgrada je preko 13 milijuna kuna”, rekao je župan.

Projektne prijedloge u suradnji s navedenim institucijama pripremila je i prijavila Regionalna agencija DUNEA.

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.