Održan sastanak župana i regionalnih koordinatora u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU

ministrica

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac još jednom je okupila župane i regionalne koordinatore oko tema od zajedničkog interesa, između ostalog, Nacionalne razvojne strategije 2030. – strateškog planiranje i registra projekata, problematike oko sklapanja novih razvojnih sporazuma te osiguranih 406 milijuna tehničke pomoći za regionalne koordinatore do kraja ovog programskog razdoblja.

Na sastanku je, u ime Dubrovačko-neretvanske županije, sudjelovala i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Tom prilikom su u ministarstvu predstavljeni aktualni iznosi nacionalnih ulaganja u regionalni razvoj u proteklom četverogodišnjem periodu - ulaganja u potpomognuta područja, regionalni razvojni projekti i Fond za  regionalni razvoj  u iznosu 581 milijun kuna, ulaganja u brdsko-planinska područja vrijedna 86 milijuna kuna, 461 milijun kuna vrijednih ulaganja u otoke te sufinanciranje EU projekata u vrijednosti 538 milijuna kuna.

Na sastanku su još jednom utvrđeni dugoročni i srednjoročni akti strateškog planiranja relevantni za korištenje EU fondova za teritorijalni razvoj u financijskoj perspektivi EU 2021. – 2027., Nacionalna razvojna strategija 2030. i Strategija regionalnoga razvoja kao nacionalna regulativa te teritorijalne strategije i drugi teritorijalni instrumenti kao poveznica sa što efikasnijom apsorpcijom EU sredstava.

Tako je razvojni smjer „Hrvatska naprednih regija (Rast i radna mjesta za regije)“, definiran u Nacionalnoj razvojnoj strategiji 2030., polazište za Strategiju regionalnoga razvoja u kojoj su određeni posebni ciljevi - uravnoteženi regionalni razvoj, razvoj pametnih regija, razvoj pametnih gradova i razvoj pametnih i održivih otoka. Iz definiranih ciljeva proizlaze teritorijalne strategije i teritorijalni instrumenti kao što su mali ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) i intervencijski planovi, teritorijalne strategije za NUTS 2 regije, ITU gradove i urbana područja te otoke, koje zatim kreiraju razvojne sporazume

Također, ministrica Žalac izvijestila je župane i koordinatore o stanju korištenja europskih fondova i raspisanih natječaja u vrijednosti od 92 posto ukupne alokacije, od čega je 70 posto već ugovorenih sredstava, dok su isplate korisnicima porasle na 25 posto.

Strateški projekti regionalnog razvoja u okviru NRS 2030 odnosit će se na projekte integriranih teritorijalnih ulaganja kojima se provodi teritorijalna strategija i kojima je cilj jačanje regionalne konkurentnosti kroz pametnu specijalizaciju i unaprjeđenje pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti i provedba sustavnih ili pilot rješenja kojim se odgovara na jedan ili više društvenih izazova te doprinosi ključnim područjima intervencija u okviru NRS 2030 razvojnog smjera „Razvoj naprednih regija”.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.