Ministarstvo poljoprivrede pripremilo Akcijski plan tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća

mandarinefin

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Akcijski plan tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od 2019. do 2023. godine koji je u e-savjetovanju do 19. srpnja 2019. godine.

Cilj Akcijskog plana je stvoriti nužne preduvjete proizvođačima voća i povrća za ovladavanje vlastitim tržišnim položajem.

Akcijskim planom predviđeno je 5 mjera za ključna područja intervencije:

- Izrada tipske projektne dokumentacije za hladnjače i distributivne centre

- Izgradnja javne infrastrukture za skladištenje voća i povrća uz korištenje obnovljivih izvora energije;

- Edukacija i potpora proizvođačkim organizacijama u području upravljanja i financija;

- Digitalizacija skladišta/distributivnih centara

Uspostava nacionalnog sustava označavanja voća i povrća i stvaranje prepoznatljivosti, nad standarda kvalitete i sigurnost hrane.

U ukupno proizvedenim količinama voća najveći udio čine jabuke (39%) i mandarine (23%). Mrežom hladnjača troškovno bi se optimizirala opskrbno-prodajna logistika voćara i povrćara s OPG-a.

Također bi se smanjili opći troškovi pojedinačne izgradnje, standardizirala bi se tehnologija i kvaliteta čuvanja proizvoda, te omogućilo skupno strateško istraživanje tržišta i uvođenje prepoznatljive oznake za određenu vrstu voća i povrća. 

 Planira se gradnja sedam skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, svaki kapaciteta 5.000 tona, od čega 3.000 tona za voće i 2.000 tona za povrće te 13 skladišnih centara za voće i povrće, pojedinačnog kapaciteta 3.000 tona u sljedeće tri godine, stoji na stranici Ministarstva poljoprivrede

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.