Održana STEM radionica i StartUp Weekend za učenike srednje škole Vela Luka

finalopera

U Veloj Luci, 4. i 5. listopada 2019., održana je STEM radionica i StartUp Weekend za učenike srednje škole Vela Luka.

Radionice su se održale u sklopu projekta OPERA II - 'Razvoj i promocija partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije'.

U dva dana, učenici su imali prilike naučiti više o osnovama poduzetništva i izradi poslovnog plana uz mentorice doc. dr. sc. Mariju Bečić, doc. dr. sc. Pericu Vojinić i koordinatoricu prof. dr. sc. Ivonu Vrdoljak Raguž sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Paralelno s navedenom radionicom, održana je i STEM radionica, koju su vodili Tomo Sjekavica, mag.rač., Ivan Grbavac, dipl.ing. i koordinatorica doc. dr. sc. Ivana Palunko, također sa Sveučilišta u Dubrovniku. Mentori su učenike upoznali s osnovnim pojmovima s osnovama programiranja u programskom jeziku Pythonu. 

Idući dan srednjoškolci su kroz timski rad osmislili poslovne ideje i izradili prezentacije o razvoju, financiranju i plasmanu proizvoda u sklopu StartUp Weekenda, te su nakon održanih prezentacija i diskusije, dobili uvjerenja za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto. Učenici koji su sudjelovali na STEM radionici drugi dan su, također kroz timski rad, naučili kako napraviti svoje DIY projekte pomoću Arduino razvojnih pločica, raznih senzora i ostalih elektroničkih komponenti. Upoznali su se i s više različitih STEM područja: elektrotehnikom, elektronikom i računarstvom, te su stekli kompetencije u području tehničke kulture u neformalnom obrazovnom sustavu. Nakon održanih radionica, učenicima su dodijeljena Uvjerenja za sudjelovanje.

Projekt OPERA II – „Razvoj i promocija partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije“ namijenjen je povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja, te se u sklopu projekta diljem županije provode radionice na teme poduzetništva, STEM obrazovanja, jačanja kapaciteta i održivog funkcioniranja partnerskog vijeća te radionice za predstavnike institucija potencijalnih prijavitelja na natječaje Europskog socijalnog fonda.

Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA, Sveučilište u Dubrovniku i Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran sto posto iz Europskog socijalnog fonda.

                                                                                                 logotipovi header

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.