U Bruxellu održana Konferencija “Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti”

briselglavnaobjava

Konferencija 'Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti', u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije održana je 10. listopada u Europskom odboru regija u Bruxellesu.

U panelu su, uz župana Dobroslavića, sudjelovali i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đuric, zastupnik u Europskom parlamentu i član odbora za proračun Karlo Ressler, član Europskog odbora regija Adrian Ovidiu Teban, stručnjakinja iz Glavne uprave za proračun Europske komisije Simeona Manova te predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, koji je predstavio stavove hrvatskih županija o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

Na konferenciji je prisustvovala i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić sa zamjenicima župana Žaklinom Marević i Jakšom Cebalom, te ostalim predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. 

br2

Konferencija se održava u svjetlu međuinstitucionalnih pregovora o budućem proračunu EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, te izglasavanja rezolucija o ovom pitanju u EP i Europskom odboru regija. Usuglašavanje proračuna trenutno je goruća tema unutar glavnih institucija EU-a, obzirom na situaciju oko povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, te samim time izvjesnog smanjenja prihodovne strane proračuna, dok se istovremeno pred Uniju nameću novi zahtjevi i prioriteti.

Župan Dobroslavić govorio je o stajalištu Europskog odbora regija o neprihvatljivosti predloženog smanjenja sredstava za Kohezijsku i Zajedničku poljoprivrednu politiku kao i neprihvatljivim pravilima predloženim vezano za predfinanciranje, sufinanciranje te smanjenje rokova za provedbu EU projekata. Naglasio je da su predložena povećanja za neka područja poput istraživanja, inovacija, sigurnosti granica, migracije i mladih dobrodošla, ali da ona ne smiju biti na račun kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike kao politika solidarnosti, ujednačavanja razvoja svih regija i država članica s iznimnom dodanom vrijednošću.

br4

Konferencija u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije organizacijski je podržana od strane Europskog odbora regija kao jedno od događanja ovogodišnjeg 17. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu.

Početak konferencije je na 21:30 minuti videa..

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem