Održana edukacija 'Uloga i vrijednost kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa u razvoju posebnih oblika turizma'

UFINAl

U okviru projekta "Ruralna poučna, kulturno - etnografska turistička atrakcija" nositelja Dubrovačko – neretvanske županije, čiji se razvojni  program temelji na obnovi kulturne baštine s ciljem stvaranja integralne kulturno-turističke destinacije, u petak 25. listopada 2019. godine na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju održana je edukacija i radionica 'Uloga i vrijednost kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa u razvoju posebnih oblika turizma' koju je organizirala doc.dr.sc. Iris Mihajlović.

Radionica je bila namijenjena dionicima u kulturi i turizmu, studentima, nastavnicima i znanstvenicima kako bi proširili svoje spoznaje o ulozi baštine. Klasifikacijom i analitičkim pristupom baštinskim resursima, upoznavanjem sa obuhvatom proširenih proizvoda sa aspekta kulture života i rada te mogućnostima proširenja primarne misije resursa, inovativnim modalitetima njihove valorizacije od parcijalnih proizvoda do integralnih cjelina složene destinacije, ista je i realizirana.

Doc. dr. sc. Jadranka Bagarić na samom početku predavanja sudionicima je naglasila aktualnost problematike, respektirajući zadane prostorne okvire definirane potencijalima i pravilima struke, potaknuvši time svijest o kritičkom promišljanju kulturnog proizvoda u turizmu. Komplementaranim načinom kroz spoj struke i znanstvene domene gđa. Bagarić je sudionike radionice uvela u teoretske aspekte kulturno povjesne baštine aludirajući pritome na potencijalne proizvode. Kronološkim slijedom i interaktivnim pristupom Bagarić je „provela“ sudionike u komponentu ne toliko zastupljenog prostora baštine unutar proizvoda integralne kulturno turističke destinacije, nematerijalnu baštinu koja je dragocjeno vrelo vrijednosti koju valja pametno valorizirati i integrirati u proizvodne cjeline.

uniddu

 

Odgovorila je na neke od nedoumica otvorivši vrata kritičkom promišljanju kulturnog proizvoda u turizmu. Primjenom povjesnih metoda, vještim korištenjem audio-vizualnih alata u komunikaciji sa auditorijem omogućila je proširenje spoznaja o ulozi i vrijednosti koju baština ima, a koja je razvojna platforma za transformaciju i nastanak inovativnih proizvoda. Kako je predavačica istaknula „to je ostvarivo kroz vizuru parcijalnih proizvoda po mjeri autohtonog izričaja koji u dosadašnjoj praksi nisu bili značajnije zastupljeni“ dodali bismo - ujedno su smjerokaz integralnom pristupu promišljanja uloge i vrijednosti baštine, a na čijim bi se osnovama kreirao novi turistički proizvod Putevima prošlosti.

Radionici se odazvao veliki broj studenata sa Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, te Odjela za umjetnost i restauraciju, koji su prema riječima organizatorice nositelji promjena, a za čije znanje i vještine snosimo posebnu odgvornost.

Nositelj projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s 10 partnera. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt je započeo u siječnju 2017. godine i trajat će do siječnja 2020.

                                                  logotipi vidljivost

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.