Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na godišnjem sastanku projekta Green economy and CO2 (GECO2)

gecoglavna

Na Institutu CIHEAM u Bariju održan je 29. i 30. listopada godišnji sastanak projekta Green economy and CO2, skraćenog naziva GECO2, na kojem su sudjelovali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije. 

Riječ je o projektu koji se pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena, a broji sedam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, među kojima je i Dubrovačko-neretvanska županija. Ispred Županije na sastanku je, kao voditelj projekta, prisustvovao Čedo Vučković, te predstavnica Regionalne agencije DUNEA, Antonija Odak. 

U sklopu dvodnevnog sastanka dane su smjernice za nastavak projektnih aktivnosti u smjeru međunarodnih istraživanja, kreiranja regionalnih opservatorija za praćenje klimatskih promjena te stvaranja dobrovoljnog tržišta ugljika, baziranog na eksploataciji poljoprivredne djelatnosti kao pilot aktivnosti projekta.

Kao lokacija za realizaciju pilot aktivnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odabrana je dolina Neretve, a prva mjerenja CO2 iz tla predviđena su u 2020. godini. Tržište ugljičnih emisija je fokus GECO2, ali projekt ima dva važnija cilja. Prvi je kreirati mrežu lokalnih centara za promatranje klimatskih promjena s ciljem monitoringa i procjene klimatskih promjena u Jadranskoj regiji. Drugi je pomoći lokalnim zajednicama da nastave s mjerama prilagodbe i smanjenja negativnih učinaka klimatskih promjena.

Partneri GECO2 projekta su Internacionalni Centar za napredne Mediteranske agronomske studije- Mediteranski agronomski studij Bari, Regija Molise, Regija Marche i Legacoop Romagna iz Italije, Javna ustanova Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije.

Projekt ima za cilj postavljanje regionalnih centara za promatranje klimatskih promjena i predstavljanje hrvatskim i talijanskim tvrtkama novog dobrovoljnog tržišta ugljika, kroz ekonomsku valorizaciju poljoprivrednih praksa. Ukupna vrijednost projekta je skoro 2.5 milijuna eura, financiranih u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska prekograničnog programa suradnje. Projekt je započeo 2019. godine, a traje do 2021. godine.

                                                                              GECO2 logo 1024x683

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.