INTERMODAL

Intermodalni transport za razvoj Jadranske regije

Program: IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013

Nositelj:
Conerobus, poduzeće za javni gradski prijevoz, Ancona, Italija

Trajanje:
10/2012 – 09/2015

Proračun:
€ 2.000.000,01 (DUNEA proračun € 200.000,00)

Opis projekta: Promet, kako na međunarodnoj i nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini naše geografski raspršene Dubrovačko-neretvanske županije, nosi ulogu jednog od ključnih generatora razvoja. S obzirom na popratne učinke (pozitivne i negativne) koje nosi razvoj prometa kao što su emisija CO2 i buke, razvoj i povezivanje slabije razvijenih krajeva, nedostatak parkiralištnih mjesta, zagušenost prometnica, itd., vrlo je važno imati planski pristup u ovom razvojnom procesu. Pored procesa strateško-razvojnog i prostorno-planskog planiranja, naglasak treba staviti i na povezivanju ključnih dionika pružatelja prometne usluge i infrastrukture te na proces prikupljanja povratnih informacija od krajnjih korisnika prometne usluge i infrastrukture – lokalnog stanovištva i turista.

Razviti prometni sustav na županijskoj razini, efikasnim korištenjem kombinacije više oblika transporta, odnosno doprinijeti korištenju transporta kao važnog resursa u razvoju turizma u županiji cilj je projekta INTERMODAL. Važan naglasak stavljen je na terensko istraživanje i prikupljanje podataka u projektnom području. Tako su izrađene 24 lokalne studije (8 po partneru) i 3 projektne studije (za cijelo partnerstvo) finalizirane u suradnji s angažiranim DUNEA-inim stručnjakom (Sveučilište u Dubrovniku) na teme: indikatori efikasnog lokalnog transportnog sustava, najbolje lokalne prakse intermodalnosti, potrebe lokalne urbane mobilnosti. Najveći input za sve studije prikupljene su putem 12.000 ispunjenih upitnika (1500 upitnika po partneru). Studije su pohranjene i povezane s bazom podataka koja je povezana s web stranicom projekta.

U sklopu projekta formiran je Odbor za mobilnost Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg čine predstavnici svih relevantnih institucija s područja županije koje posluju u djelokrugu prometa i turizma. Odbor je održao niz sastanaka i radionica otvorenih za javnost čime se naglasak dao i na povratnu informaciju krajnjih korisnika prometa koji nisu često uključeni u procese planiranja razvoja prometa – lokalno stanovništvo i turisti. Kao krajnji rezultat zaključaka sastanaka i radionice Odbora, izradit će se Strateški plan za intermodalni transport u županiji koji će poslužiti kao kvalitetna podloga za buduće aktivnosti restrukturiranja planova mobilnosti sustava javnog transporta u županiji, i u definiranju buduće Strategije promocije održivog turizma u Jadranskoj regiji putem korištenja odabranih intermodalnih transportnih rješenja na lokalnim razinama.

Projektom je pokrenutna manifestacija paralelno s europskim tjednom mobilnosti „Pokreni se“, u cilju promoviranja projekta i podizanja svijesti lokalnog stanovništva o „zelenijim“ rješenjima mobilnosti i kretanja kao što su: pješačenje, bicikliranje, korištenja javnog transporta, itd. Na razini naše županije već su održane dvije ovakve manifestacije „Pokreni se – Istraži Konavle“ i „Pokreni se – Stonski maraton“.

www.intermodality.eu

 

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik

Pratite nas na:

 

Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem