Pogledajte kako se kroz BLUEMED projekt istraživalo podmorje Cavtata

 

Ronioc s kamerom istražuje dolije i amfore

Objavljen je promotivni video projekta BLUEMED koji je, uz ostale partnere, provodila Regionalna agencija DUNEA na pilot području podmorja Cavtata. 

U sklopu projekta su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji istraživane dvije lokacije s amforama i dolijama, a tijekom zarona na nalazištu s antičkim dolijima kod otočića Supetar otkriveni su drveni ostaci broda iz 1. stoljeća. Kroz projekt je bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centra za promicanje znanja koji se nalazi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.Također, ronilački centar Epidurum na korištenje je dobio opremu vrijednu oko 200 tisuća kuna s kojom će kroz sustav podvodnih tableta ponuditi interaktivni posjet nalazištima svim zainteresiranima.

Centar za promicanje znanja dio je BLUEMED projekta koji kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja nastoji poduprijeti razvoj strategija, planova i smjernica za održiv i odgovoran model razvoja turizma u obalnim i otočnim područjima Mediterana.

Promotivni video objavljen je na službenom youtube kanalu projekta, a prikazuje dugogodišnji zahtjevni rad znanstvenika, ronioca i svih uključenih u aktivnosti BLUEMED projekta.

Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane, osim Regionalne agencije DUNEA, na projektu je sudjelovalo i Sveučilište u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna, odnosno 2.377.916,65 eura.

Logo programa Interreg Mediteran - Bluemed

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.